Din månedlige cyklus

Billede af et vækkeur med en kvinde i baggrunden, der strækker sig for at slukke alarmen.


Efter din første menstruation gennemgår din krop fremover en cyklus med ægløsning og menstruation. Hver cyklus varer cirka 28 dage. Det er en helt naturlig del af det at være kvinde. Men hvad er det egentlig, der sker?

Din månedlige cyklus er en helt naturlig del af det at være kvinde. For at forstå, hvad der sker i kroppen, må vi kigge nærmere på kvindens anatomi.
 

 

De udvendige kønsorganer består af de ydre og de indre kønslæber samt klitoris. De ydre kønslæber kaldes også for labia majora. De indre kønslæber (labia minora) dækker skede- og urinrørsåbningen. De mødes foran klitoris, som er dækket af en tynd slimhinde. Klitoris spiller på grund af sin følsomhed en vigtig rolle i forhold til seksuel ophidselse. Indvendigt er skeden forbundet til livmoderhalsen, som er den nederste del af livmoderen. Længere inde er livmoderen bredere, og det er her, der i hver cyklus ankommer et modent æg. Det er også her, ægget sætter sig fast, hvis det er befrugtet, og her embryo og foster udvikles under svangerskabet.

 

 

Denne cyklus varer i cirka 28 dage, men det er dog ikke ualmindeligt, at en cyklus kan vare helt ned til 21 dage eller helt op til 35 dage. Samspillet mellem de kvindelige kønshormoner får et modent æg til at forlade en af de to æggestokke og vandre ned gennem æggelederen til livmoderen. Det tager mellem tre og fire dage. I mellemtiden præpareres livmodervæggens slimhinde til at modtage et befrugtet æg, ved at den bliver tykkere og beriges med næringsstoffer. Hvis ægget ikke bliver befrugtet af en sædcelle i denne periode, vil livmoderslimhindens øverste lag gå i opløsning og blive udskilt. Det er det, der forårsager din menstruationsblødning.
Din månedlige cyklys

Denne blødning er ikke lige kraftig hver gang. Forskellige begivenheder i ens liv – at få børn, være på slankekur, stress, forskellige præventionsmidler – har betydning for, hvor kraftig blødningen er. Blødningen er forskellig fra kvinde til kvinde og fra måned til måned. Derfor fås tamponer i mange forskellige størrelser og med forskellig sugeevne. Når du har adgang til de rigtige produkter, kan du føle dig sikker og komfortabel hele måneden, så intet forhindrer dig i at nyde livet fuldt ud. Få mere information i vores produktguide.   

Kontakt din læge eller din gynækolog, hvis du har spørgsmål eller oplever problemer.