Forandringerne i hendes krop

Billede af en pige, der står foran et spejl og prøver tøj.



Din lille pige er ved at blive voksen! Det er også en spændende tid for dig som forælder, når din datters krop, følelser og syn på livet forandrer sig. Når hun træder ind i puberteten, er du den vigtigste person, hun har at tale med. Måske har du været det hele igennem selv, men uanset hvad, kan det være nyttigt med en lille genopfriskning af, hvad der sker hvornår og hvorfor, så du kan guide hende på bedst mulig vis.

Hvornår sker det?

Puberteten er en individuel proces. Din datters krop udvikles i sit eget tempo. Nogle piger er næsten fuldt udviklet allerede som 12-13-årige, mens andre kommer i puberteten senere. Hvis din datter kommer i puberteten senere end sine venner, skal du ikke være bekymret! Hun skal nok indhente dem, og så vil hendes udvikling normalt ske hurtigere end deres.

Du skal ikke blive overrasket over den alder, der er angivet for hvert stadium i udviklingen herunder – det er gennemsnitlige tal og skal kun betragtes som vejledende. Illustrationen viser, hvornår de fysiske forandringer sker. Forskelle på flere år er fuldstændig normalt.

Forandringerne I HENDES KROP - HVORNÅR SKER DET? - o.b.® tampons


Kroppens forandringer trin for trin

Din datter bliver meget bevidst om sin krop, når hun kommer i puberteten, og hun vil måske føle sig flov. Du kan forsikre hende om, at alt det, der sker, er helt naturligt, og at der ikke er nogle regler for, hvornår og hvor hurtigt det skal ske. Udvikler det ene bryst sig hurtigere end det andet? Det skal man ikke bekymre sig over – hos de fleste piger udligner det sig med tiden. Du kan også hjælpe hende med at tilpasse sig til kønshormonernes indvirkning på sved- og talgkirtlerne ved at opmuntre hende til at vaske sig med sæbe eller shower gel dagligt og bruge deodorant. Her er en enkel guide til de forskellige stadier, hun går igennem.


 

 


Mange af forandringerne i puberteten sker inde i kroppen og er usynlige selv for din datter. Du kan hjælpe hende med at forstå, hvad der foregår og hvorfor.




 






De kvindelige kønsorganer sidder hovedsageligt inde i kroppen, i underlivet, hvor de er beskyttet af bækkenet. Det kan du se forfra og fra siden i diagrammerne.
Når du afspiller animationen, vises der små tekstbokse med mere information om kønsorganerne.
  


 




 
Hvis du vil læse mere om menstruation og om menstruationscyklussens forløb for at genopfriske det, inden du skal forklare det for din datter, kan du klikke her