Under din menstruation – som på enhver anden dag

Billede af en kvinde der sidder på stranden og mediterer. Billedet illustrerer, at det er muligt at slappe af og leve normalt selv når du har menstruation.Mærker du ofte en murrende fornemmelse i mellemgulvet, når du har menstruation, og føler du dig irritabel og træt? Du er ikke den eneste – det har vi alle sammen oplevet, når vi har haft menstruation. Hvis du får et bedre indblik i årsagerne og nogle gode råd, kan du nemmere føle dig godt tilpas under din menstruation – som på enhver anden dag.

Billede af en kvinde i et badekar med benene i vejret. Billedet illustrerer, at det er muligt at slappe af og leve som sædvanligt, selvom du har menstruation.
Har du nogensinde overvejet, hvad der helt nøjagtigt sker i din krop, og hvad der forårsager disse milde og irriterende og nogle gange alvorlige symptomer? Lad os kigge på det:

Den murrende fornemmelse i underlivet melder sig ofte i starten af menstruationen, efter at ægget er frigivet fra en af æggestokkene og vandrer ned gennem æggelederen. Din livmoder trækker sig sammen gentagne gange for at få de øverste lag af slimhinden (Hyperlink to Glossary)til at slippe, hvilket forårsager smerter i form af menstruationskramper.

Du har sikkert hørt, at det er hormonerne, der er skyld i, at dit humør går op og ned i løbet af din menstruationscyklus. De forskellige niveauer af progesteron og østrogen kan påvirke din hjernes indhold af det såkaldte lykkehormon serotonin, og derfor kan du føle dig træt og irritabel, eller også kan du pludselig føle dig mere energisk og komme i godt humør igen.

Her er vores fire bedste råd til, hvordan du får det godt – under din menstruation og resten af måneden:
  1. Bevæg dig! Der er ingen grund til at overanstrenge sig, men let til moderat fysisk aktivitet i det fri, f.eks. gåture, cykelture eller svømning, kan gøre underværker. Du får det godt af at være fysisk aktiv, og det er med til at strække dine underlivsmuskler nok til at lindre kramperne.
  2. Slap af, og hold dig varm! Læg en varmedunk nederst på maven, når du ligger på sofaen, eller tag et varmt brusebad eller karbad for at øge blodcirkulationen. Varme får blodkarrene til at udvide sig, så kroppen slapper af.
  3. Forkæl dig selv, og kom i godt humør! Tag dig tid til at gå i byen med dine venner, eller se din yndlingsfilm. Forkæl dig selv med lækker og sund mad.
  4. Få masser af søvn! Der er rigtig mange grunde til, at det er vigtigt at sove – søvn opretholder dit hormon- og blodsukkerniveau og giver din krop tid til at slappe af. Tag en powernap om eftermiddagen for at komme til hægterne. En varmedunk eller et varmetæppe kan gøre det nemmere at slappe af, når du skal sove eller tage en lur.