Forberedelser inden hendes første menstruation

Billede af mor og datter siddende foran en computer. Billedet illustrerer hvordan en mor hjælper sin datter med at finde oplysninger om den første menstruation på nettet.At tale med din datter om menstruation indebærer også, at du viser hende de forskellige typer beskyttelse, der findes, og hjælper hende med at vælge den, der passer bedst til hende. Fra trusseindlæg og bind til de optimale tamponer, som er enkle at indføre – er hun velforberedt, vil det særlige øjeblik blive lidt nemmere.

Billede af en kalender med en dag kredset i grøn. Information om mobilprogram: o.b.’s menstruationskalender.
Du kan tale med hende om menstruation. Ved at gøre hende bekendt med de forskellige produkter på markedet i god tid inden den store dag kan du være med til at lindre den uro, hun eventuelt føler.

Præsentation af trusseindlæg inden den første menstruation

De fleste piger vil et år eller to inden deres første menstruation få et klart eller hvidt udflåd fra skeden, som tørrer og bliver hårdt i deres trusser. Dette naturlige skedesekret viser blot, at deres kønsorganer er begyndt at fungere.   

Det er et godt tidspunkt til at begynde at indføre din datter i personlig hygiejne i forbindelse med menstruation. Når du taler med hende om de fysiske forandringer, hun gennemlever, kan du forklare, at udflåd er et helt normalt tegn på, at man er i puberteten! Det vil lette hendes bekymring og hjælpe hende med at føle sig sikker. Hvad med at fortælle hende om trusseindlæg? De opsuger udflåd og hjælper din datter med at føle sig ren. Du kan vise hende, hvordan man bruger indlægget – bare tag beskyttelsespapiret af, og tryk det godt fast i.

I puberteten er mange piger urolige for, at de pludselig får deres første menstruation på et uheldigt tidspunkt. Trusseindlæg kan anvendes hver dag og kan også benyttes i tiden op til hendes første menstruation, eller mens hun vænner sig til at bruge tamponer.

Forberedelser

Du kan vise din datter de forskellige måder, man kan beskytte sig på – tamponer eller bind – i god tid og lade hende vælge det, som hun synes passer hende bedst. Det vil hjælpe hende med at få en positiv indstilling til forandringerne i sin krop og udvikle en naturlig feminin selvtillid.

Mange piger foretrækker tamponer, fordi de er diskrete, hygiejniske, giver dem større bevægelsesfrihed og gør dem i stand til at dyrke deres sport, selvom de har menstruation. Desuden forhindrer de dårlig lugt, eftersom de i modsætning til bind opsuger blodet, mens det er i kroppen, så der ikke opstår nogen kemiske reaktioner med luften. Du kan forsikre din datter om, at det er helt fint at bruge dem lige fra hendes første menstruation! Vi kan sagtens forstå, hvis du selv er lidt bekymret, eftersom hun trods alt ikke er så gammel endnu, men det er ikke noget problem. Især o.b.® ProComfort™ Mini er udformet, så de er velegnede til unge piger. Det er meget usandsynligt, at tamponerne vil påvirke hendes skedekrans. På grund af de hormonforandringer, der altid indtræffer inden den første menstruation, vil skedekrans, som sidder forneden i skedeåbningen, være blevet en blød og smidig hudfold, så mindre tamponstørrelser som Mini eller Normal for det meste kan anvendes uden problemer.

Skal vi gå til lægen?

Eftersom menstruationer bestemt ikke er et sygdomstegn, er der ingen grund til at gå til lægen, bare fordi din datter er begyndt at få sin menstruation. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at din datter har fået de vaccinationer, hun skal have. De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at man bliver vaccineret mod HPV (human papillomavirus)1. Det beskytter blandt andet mod livmoderhalskræft. Tal med din læge for at få mere information om dette.