Lige inden din menstruation

Billede af en ung smilende kvinde, som står med en vandflaske i hånden og sprøjter vand.Har du humørsvingninger, eller føler du dig irritabel? Lyder hovedpiner og ømme bryster bekendt? Bare rolig. Millioner af kvinder oplever disse tegn på præmenstruelt syndrom (PMS). Vi har nogle tips til, hvordan du slipper af med symptomerne, så du ikke behøver at gå glip af alle dine yndlingsaktiviteter på disse dage!

Billede af en ung kvinde, der spiser vandmelon. Billedet illustrerer et af de tips til at lindre menstruationssmerter – spise frugt eller grøntsager med højt vandindhold.
Du kan opleve fysisk ubehag og humørsvingninger allerede i anden halvdel af din menstruationscyklus. Dine symptomer kan være særligt voldsomme lige inden din menstruation og aftage, når menstruationen begynder. Nogle symptomer forårsages af ophobning af vand i kroppen, og de kan lindres eller endda stoppes, hvis du følger visse råd.

Her er vores fem bedste ernæringsråd, som kan hjælpe dig med at mindske ophobningen af vand og lindre PMS:
  1. Drik masser af vand! I modsætning til hvad man skulle tro, kan man faktisk mindske ophobningen af vand og reducere oppustethed ved at drikke vand. Derudover hjælper vand også med at skylle giftstoffer ud af din krop. Det gør underværker og er nemt: Selv når du er på farten, kan du have en lille vandflaske med dig.
  2. Opdag, hvor meget power der er i vandholdige frugter og grøntsager. For eksempel hjælper vandmelon og agurk dig med at opretholde væskebalancen, og de har en positiv indvirkning på kroppen.
  3. Giv dit humør et løft med varm urtete og din yndlingsmad med vanddrivende virkning. Nælde- og birkebladste, fuldkornsris, æbler og tranebær kan gøre en kæmpe forskel.
  4. Forkæl dig selv med mad, der har et højt indhold af magnesium og E-vitamin. For eksempel har bananer et højt indhold af magnesium, og tørrede abrikoser er en glimrende kilde til E-vitamin – og avocadoer indeholder masser af begge dele!
  5. Vær påpasselig med salt, sukker, kaffe og sort te. En balanceret kost – ikke for meget sukker eller salt – vil give dig den energi, du har brug for, og samtidig give dig mindre vand i kroppen. Forsøg også at holde dig fra kaffe og sort te. Det er vigtigt for væskebalancen, at du drikker, men disse produkter får din krop til at holde på vandet.
Hvad med at skrive ned, hvordan forskellige fødevarer påvirker dig, når du har menstruation?

Hvis du får kramper, som er så alvorlige, at almindelige "husråd" ikke hjælper, skal du søge lægehjælp. Og vi har gemt det bedste til sidst: Vand i kroppen på grund af menstruation vil som regel forsvinde af sig selv, når din menstruation er overstået!